Geslaagde berichtgeving!

Op eerste paasdag 2018 heeft veldwachter Zwart de nieuwe 2e pont voor de  Terhernster Veer afgeleverd in Terherne. Helaas stond Frits Wester nog in de file, maar de nieuwe naam is wel onthuld, zie foto.

Dit is één van de zes namen die zijn ingediend naar aanleiding van berichtgeving in de Jouster Courant en in Middelpunt.

Ook is er een aanmelding binnen gekomen voor onderdak voor de stagiaires uit Harlingen. De berichtgeving is ook overgenomen door de Leeuwarder Courant en we staan in de nieuwsbrief van de vrienden van de voetveren.

Naar verluid is er zaterdag 31 maart een persfotograaf die de nieuwe pont wilde vereeuwigen onverrichte zake vertrokken!

Een aantal betrokkenen bij de pont waren erg teleurgesteld dat ze via de media moesten horen over de vlootuitbreiding van de Stichting Terhernster Veer. Inmiddels is het ook hen duidelijk geworden waarom ze niet eerder op de hoogte zijn gesteld.

De Jouster Courant heeft foto’s gemaakt van de onthulling van de naam. Al met al een geslaagde actie, met dank aan onze foto-shoppende schipper.

Hieronder het bericht uit de Jouster Courant van 28-03-2018

Terhernster veer verdubbelt

 

TERHERNEWegens de grote belangstelling voor het Terhernster veer waarmee van 1 april tot 31 november voetgangers en fietsers worden overgezet van Terherne naar de Sneekerhof wordt aanstaand seizoen een tweede pont in gebruik genomen.

Op het moment dat de pont weg vaart van de opstapplaats duurt het ongeveer een half uur voordat de volgende afvaart plaats kan vinden. Dit is even lang als de tijd die het duurt om de 10 kilometer die de pont uitspaart om te fietsen. Zeker nu steeds meer elektrisch wordt gefietst is omrijden een goed alternatief. Hierdoor loopt de stichting Terhernster Veer veel inkomsten mis. Door een tweede pont in te zetten wordt de maximale wachttijd 15 minuten.

Afgelopen zomer is enkele dagen geoefend met het varen met 2 ponten. Tegelijk aankomen (zoals op bovenstaande foto) blijkt niet handig. Daarom vertrekken beide ponten tegelijkertijd van een van beide vertrekpunten. Het stichtingsbestuur verwacht dat er niet zomaar 50 extra vrijwilligers zijn te vinden om de tweede pont te bemannen. Daarom wordt bekeken of de Maritieme Academie in Harlingen stagiaires kan leveren.

Alleen heen en weer oversteken van het Prinses Margrietkanaal levert te weinig leermomenten op. Daarom wordt overwogen om de pont in te zetten bij evenementen zoals bijvoorbeeld het skûtsjesilen, Sail Amsterdam en de Harlinger Visserijdagen. Ook wordt gekeken of het starteiland als derde aanlegplaats in de route kan worden opgenomen. Voor de stagiaires lijkt heen en weer pendelen tussen Harlingen en Terherne ondoenlijk. Daarom is het bestuur op zoek naar logeeradressen in Terherne. Mensen die een student in huis willen nemen kunnen dit per mail laten weten: info@terhernsterveer.nl.

Anderhalf jaar geleden werd de de naam van de eerste Terhernster pont door Frits Wester bekend gemaakt: Fietsa Versa. Deze naam was via een prijsvraag tot stand gekomen. Ook voor naam van de tweede pont is een prijsvraag uitgeschreven. Suggesties kunnen gemaild worden naar eerder genoemd mailadres. Voor de prijsuitreiking en de opening van vaarseizoen 2018 is Frits Wester weer bereid gevonden om 1 april om 9:30 bij het Terhernster vertrekpunt beide ponten los te laten gaan. Afgelopen jaar was de pont goed voor 16.000 overzetten. Voor komend seizoen is de verwachting dat dit er 30.000 gaan worden.